D.O.P. Bizkaiko Txakolina
Deze D.O. is één van de 3 wijngebieden in Baskenland waar Txakoli wordt gemaakt. De regio zelf ligt rond Bilbao, met wijngaarden langs de kust, in de valleien en op de berghellingen. De streek heeft een sterke stedelijke en industriële ontwikkeling gekend en zowel land- als wijnbouw hebben moeten vechten om zichzelf in stand te houden. Txakoli is er één van de traditionele producten, en heeft een sterke economische, maar ook sociale rol te spelen. En dat heeft het door de loop der eeuwen altijd gedaan. De meeste wijnen worden zelfs niet ‘geëxporteerd’ naar de rest van Spanje of het buitenland maar wordt door de Basken zelf gedronken... Pas in 1994 werd de D.O. erkend. Ze heeft zich als doel gesteld deze unieke ‘Atlantische’ wijnen, gemaakt van lokale druivensoorten te promoten en beschermen in al hun authenticiteit. Het grootste deel van de productie is witte wijn van de Baskische hondarabbi zuri. Andere druiven zijn bijvoorbeeld de mune mahatsa en de zuri zerratia. Rode wijn wordt gemaakt van hondarrabi beltza. Het klimaat is zacht Atlantisch. Het jaar door zijn de temperaturen mild, de zomers zijn relatief koel, wat zorgt voor een lange rijping van de druiven. Meestal wordt er pas in oktober geoogst. De meeste wijngaarden liggen op zuidelijke hellingen, afgeschermd van de noordenwind. Er is voldoende zonneschijn, de regen valt meestal in de winter en de lente (1000mm-1300mm). Opvallend is de frequent terugkerende, warme zuidenwind in de lente. © Doniene Gorrondona

Doniene Bizkaiko Txakolina Blanco 2022

Beltza 2022

Doniene XX 2019

Iri 2022

Doniene Bizkaiko Txakolina Blanco 2023

Txakoli Gorrondona Bizkaiko Txakolina 2021

Txakoli Gorrondona Bizkaiko Txakolina 2023

Doniene Ho.Be 2019
Load more ↓